Sut – bu ayol sut emizuvchilarning sut bezlaridan ajralib chiqadigan shaffof bo’lmagan sir. Bu sut emizuvchilar sinfining nomiga olib kelgan sut ishlab chiqarish qobiliyatidir. Sut yosh hayvonlarning oshqozon-ichak traktini oziqlantirish uchun asosiy oziq-ovqat hisoblanadi. Sut tarkibidagi qimmatli oziq moddalar bilan birga antikorlar chaqaloqqa o’tadi va uning immunitetini yaxshilaydi.
Sut – inson va sutemizuvchilarning laktatsiya jarayonida sut bezlarida hosil bo’lgan suyuqlik; fiziologik yangi tug’ilgan naslni tiklash uchun mo’ljallangan murakkab tarkibga va barcha oziq moddalarga ega. Unda suv, suv, moy, mineral gormonlar, fermentlar va boshqa oziq-ovqat mavjud. Organizmning normal o’sishi va rivojlanishi uchun zarur bo’lgan ko’plab oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqarish uchun optimal nisbatlarda sut mavjudligi uni qimmatli oziq-ovqat mahsulotiga aylantiradi.
Qishloq hayvonlarining suti qimmatli oziq-ovqat mahsulotidir. Chorvachilik Sdan sariyog ‘, harakat, kazein, boshqa ishlab chiqarish quvvati. Sigir sutini ko’p iste’mol qilish. S.dan qoʻy, echki, bizon, tuya, buyvol, bugʻu, bugʻu va boshqa hayvonlar ham olinadi; Hayvonlar sutining tarkibi turiga, yoshiga, oziqlantirish va saqlash sharoitlariga, laktatsiya davriga, yil fasliga qarab farqlanadi.
General Enquiries
There are no enquiries yet.
Reviews
There are no reviews yet.