Ermak yer yong’oq
5400 UZS
1. **Biologiya**: Yer yong‘oqlari dunyoning tropik va subtropik mintaqalarida yetishtiriladi. Bu 30 dan 50 sm gacha bo’lgan kichik o’simlik bo’lib, ildizga o’xshash dukkaklarda no’xat hosil qiladi.
2. **Kelib chiqishi**: Yer yong‘og‘i, ehtimol, Janubiy Amerikadan kelib chiqqan bo‘lib, u yerda madaniyatlararo almashinuvlar orqali Yevropa va dunyoning boshqa qismlariga keltirilgunga qadar ming yillar davomida yetishtirilgan.
3. **Oziqlanish qiymati**: Yer yong’og’i oqsil, yog’ va fosfor, magniy va E vitamini kabi mikroelementlarga boy. Ularda sog’lom yog’lar, jumladan, bir to’yinmagan va ko’p to’yinmagan yog’ kislotalari ham mavjud.
4. **Oziq-ovqatlardan foydalanish**: Yer yong‘oqlari butun dunyoda pazandachilikda keng qo‘llaniladi. Uni xom, qovurilgan, idishlarda pishirilgan, salatlar, soslar va shirinliklarga qo’shimcha sifatida iste’mol qilish mumkin. Bundan tashqari, moy ishlab chiqarish uchun ham ishlatiladi.
5. **Mashhurlik**: er yong’oqlari tarkibida oqsil miqdori va ta’mi yuqori bo’lganligi sababli vegetarianlar, vegetarianlar va vegetarianlar orasida mashhurdir.
6. **Sanoat maqsadlarida**: Oziq-ovqat mahsulotlaridan tashqari, yer yong’og’i yog’ ishlab chiqarish, chorva ozuqasi, kosmetika mahsulotlari va hatto ba’zi dorivor mahsulotlarda ham qo’llaniladi.
7. **Allergiya**: yeryong‘oq eng ko‘p uchraydigan allergenlardan biri bo‘lib, ularga allergiya og‘ir bo‘lishi va ba’zi odamlarda anafilaktik shokni keltirib chiqarishi mumkin.
Umuman olganda, yer yong’oqlari muhim oziqlanish manbai bo’lib, oshxonada, sanoatda va dorivor maqsadlarda keng qo’llaniladi.
General Enquiries
There are no enquiries yet.
Reviews
There are no reviews yet.